Цитруси і цукерки призводять до стертості зубів у дітей
Австралійські дослідники закликають дитячих стоматологів приділяти більше уваги діагностиці підвищеної стертості зубів і вчасно інформувати батьків про проблему.
Фахівці обстежили 350 дітей віком від 6 до 12 років, батьки 14 % дітей повідомили, що їх дітям стоматолог поставив діагноз «підвищена стертість зубів», а 33 % батьків помічали за дитиною скреготіння зубами.
Після ретельного огляду підвищена стертість зубів була виявлена у 66 % дітей, при цьому проблема зачіпала 32 % молочних зубів і 5 % постійних зубів.
Вчені з Мельбурнського університету відзначають, що стертість зубів у дітей виявилася недооціненою, оскільки лише 14% батьків знають про те, що в їхньої дитини спостерігається спадання твердих тканин зубів.
Факторами риска повышенной стираемости зубов у детей, чьи родители знали об этой проблеме, также являлось ежедневное потребление 2-4 стаканов фруктового сока (,2 по сравнению с отсутствием потребления) или сладких напитков (ОР = 9,5 по сравнению с отсутствием потребления), а также ежедневное потребление цитрусовых конфет и сладостей (ОР = 5,1 по сравнению с потреблением 1-2 раза в неделю) и цитрусовых фруктов 1-2 раза в неделю ОР = 4,3 по сравнению с отсутствием потребления).
Автори дослідження рекомендують і батькам і стоматологам приділяти більше уваги діагностиці підвищеної стертості зубів, щоб вчасно виявити проблему і не допустити, щоб вона відбилася на постійних зубах.
- Неправильний прикус – не тільки естетична проблемаЩо таке неправильний прикус, його наслідки та способи усуненняПовна версія статті